NlWiki

ZienerEen ziener is iemand die visioenen heeft of beweert of denkt in de toekomst te kunnen zien, of in de diepte van de realiteit en daar de onderliggende verbanden in 'ziet'. Als het om de toekomst gaat, wordt een ziener ook wel profeet, visionair, helderziende of paragnost genoemd.

De zieneres Groa door Karl Ehrenberg

Inhoud


Zieners in het hindoeïsme

In de Indiase oudheid waren rishi's degenen die in de klassieke periode als ziener werden beschouwd. In de Rig-Veda worden zij echter slechts tweemaal genoemd en komt de term vipra veel vaker terug, die daarom tot de voorafgaande antieke vedische periode wordt gerekend, waartoe ook deze oudste Veda behoort. Deskundigen gaan ervan uit dat deze vipra's degenen waren die de vedische richa's of versregels hebben geschouwd en voortgebracht, terwijl de rishi's deze systematisch ordenden tot het geheel dat de Rig Veda heet.


Zieners in de klassieke oudheid

Een ziener (afkomstig van de oostgevel van de tempel van Zeus in Olympia)

Bekende zieners uit de Griekse oudheid waren Kalchas, Tiresias, Mopsus en Amphiaraos.

Ook priesteressen zoals de Pythia van het Orakel van Delphi, de Veleda en de Volva waren zieneressen.

Bij de Etrusken en de Romeinen probeerden haruspicen de toekomst te zien aan de hand van organen van offerdieren. Auguren deden dit door te kijken naar de hemel: uit de vlucht van vogels of een blikseminslag werd de toekomst voorspeld.


Zieners in de traditionele Afrikaanse religies

In de traditionele Afrikaanse religies spelen zieners een belangrijke rol. Mensen geloven dat zij door de geesten zijn geselecteerd om als een intermediair tussen de wereld van de mensen en de geesten te fungeren. Zieners kunnen in hun dromen afdalen naar de wereld van de geesten en specifieke geesten ontmoeten en hun wensen leren kennen. Ook kunnen zij geesten in verschillende rituelen oproepen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om genezingsrituelen of het voorspellen van de toekomst. De geesten manifesteren zich in een beeld dat in het ritueel centraal staat. Bij de Baule in Ivoorkust zijn zieners altijd mannen, maar bijvoorbeeld bij de Senufo in Ivoorkust/Mali zijn zieners vrouwen. Deze zieners worden Sandobele genoemd.


De psychologie

Volgens de Amerikaanse psychiater Elaine Aron behoren zieners tot de categorie van 10 à 15% hoogsensitieve personen (HSP) van een bevolking. Sommige zieners kregen volgens haar vanwege hun gave een belangrijke functie aan het hof van wereldlijke heersers als adviseur, of in tempels als priester.

In de Statenvertaling van de Bijbel komt het woord ziener 26 keer voor.


Trivia


Zie ook

Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 12:10:59 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.