NlWiki

ZbroetsjDe Zbroetsj (Oekraïens: Збруч; Pools: Zbrucz) is een zijrivier van de Dnjestr in het westen van Oekraïne. Ze doorstroomt van noord naar zuid een diep uitgesleten dal in het Wolynisch-Podolisch Plateau en heeft een lengte van 247 km. Daarmee is het de langste zijrivier van de Dnjestr.

Zbroetsj
De Zbroetsj bij Okopy
Lengte 247 km
Stroomgebied 3330 km²
Bron Wolynisch-Podolisch Plateau
Monding Dnjestr
Stroomt door Oekraïne
Portaal    Geografie

De bron van de rivier bevindt zich bij het plaatsje Sjtsjasnivka en de monding tegenover de vestingstad Chotyn.

De Zbroetsj is lange tijd een belangrijke grensrivier geweest: tussen 1772 (Eerste Poolse Deling) en 1918 vormde ze de grens tussen Oostenrijk en tsaristisch Rusland en van 1921 (Vrede van Riga) tot 1939 die tussen Polen en de Sovjet-Unie. Thans vormt ze binnen Oekraïne de grens tussen twee oblasten: Ternopil op de rechteroever en Chmelnytsky op de linker. De Zbroetsj wordt ook wel als de grens tussen de historische landschappen Galicië en Podolië beschouwd, maar in die opvatting wordt Galicisch-Podolië op de rechteroever niet tot Podolië gerekend.

De voornaamste plaatsen aan de Zbroetsj zijn van noord naar zuid Volotsjysk, Hoesjatyn en Skala Podilska. Tegenover Volotsjysk ligt Pidvolotsjysk: hier kruist een belangrijke spoorlijn de rivier. Volotsjysk en Pidvolotsjysk waren ooit grensplaatsen aan weerszijden van de Zbroetsj. Ook kasteelruïnes bij Hoesjatyn, Skala Podilska en bij de monding bij Okopy getuigen van het strategische belang dat de Zbroetsj ooit had.

De voornaamste zijrivier van de Zbroetsj is de Hnyla.

Zie de categorie Zbruch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 11:42:42 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.