NlWiki

Wormen (dieren)


(Doorverwezen vanaf Worm_(dieren))


Wormen zijn een informele groep van dieren die meer dan 25.000 soorten telt. Bekende stammen van wormen zijn de ringwormen (Annelida), de platwormen (Platyhelminthes) en de snoerwormen (Nemertea).

Wormen (dieren)
De in zee levende platworm Pseudoceros dimidiatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Groep
 
Stammen
  • Divers, zie tekst
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

De naam 'worm' wordt gebruikt voor een aantal ongewervelde dieren met een enigszins gelijkend uiterlijk, maar sterk afwijkende afstamming en/of ontwikkeling. Wormen zijn een informele (parafyletische) groep, het is geen echte groep maar meer een verzameling van diverse groepjes uit verschillende andere diergroepen. De platwormen bijvoorbeeld behoren tot de Platyzoa, waar ook de sterk afwijkende raderdiertjes toe behoren.

Wormen komen over de hele wereld en in de meest uiteenlopende omgevingen voor. Sommige soorten leven op het land of in zoet water, maar de meeste wormen leven in zee. Ook de levenswijze is zeer variabel; veel soorten leven parasitair op of in andere dieren, andere zijn vrijlevend of niet-parasitair. Gemeenschappelijke kenmerken zijn het weke, langwerpige lichaam en de meestal geringe lengte van enkele millimeters tot centimeters. Er zijn echter ook uitzonderingen die meer dan 10 meter lang kunnen worden, zoals de runderlintworm (Taenia saginata).


Wormachtig

Een relatief lang, dun en pootloos lichaam wordt in de biologie wormachtig genoemd, vele dieren die niets met wormen te maken hebben, dragen de naam '-worm', zoals wormsalamanders, -hagedissen, en -slangen. De hazelworm is een pootloze hagedis, die overigens niet behoort tot de wormhagedissen. Ook sommige insecten (oorworm) en hun larven worden soms 'worm' genoemd, zoals de koperworm of ritnaald (larve van de kniptor) en de meel- en morioworm, larven van zwartlijfkevers.


Taxonomie

Onderstaand enkele van de bekendere groepen van wormen, zonder verdere indeling.

Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 01:42:31 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.