NlWiki

Wisła (rivier)De Wisła (IPA ˈvʲiswa,  luisteren (info / uitleg); Nederlands, weinig gebruikelijk: Wijssel of Wijsel, tot lang na de Tweede Wereldoorlog was Weichsel ook de gebruikelijke naam in het Nederlands; Duits: Weichsel; Latijn: Vistula; alle genoemde namen komen in het Nederlands voor) is de grootste rivier van Polen.

Wisła
Lengte 1068 km
Hoogte (bron) 1100 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 1,03 m/km
Debiet 1000 m³/s
Stroomgebied 194.000 km²
Bron Beskiden, Karpaten
Monding Baai van Gdansk
Stroomt door Polen
Bevaarbaar over 914 km
De Wisła ten zuiden van Gdańsk
De Wisła in Krakau
Portaal    Geografie

De rivier ontspringt in de Beskiden, een gebergte dat deel uitmaakt van de Karpaten. Gevoed door twee bronrivieren, de Biała Wisełka en de Czarna Wisełka (resp. de Witte en de Zwarte Kleine Wisła), mondt de rivier na 1070 km via het Wisłahaf (Zalew Wiślany, 'Frisches Haff') uit in de Oostzee.

Belangrijke steden aan de Wisła zijn Krakau, Warschau en Toruń. Ten zuiden van Malbork splitst de rivier zich in een oostelijke tak, de Nogat, die naar het Wislahaf stroomt, en een westelijke tak, de Dode Wisła (Martwa Wisła), die via Gdańsk loopt.

De rivier is over vrijwel de gehele lengte bevaarbaar, maar alleen voor boten met weinig diepgang. Vooral in de buurt van Warschau is de rivier meestal te ondiep om te bevaren. Daardoor is er ook geen commerciële scheepvaart meer mogelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oder. Belangrijke zijrivieren zijn de San en de Narew (die ook het water van de Bug aanvoert).


Zie de categorie Vistula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 01:14:31 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.