NlWiki

West-GaliciëWest-Galicië of Nieuw-Galicië (Pools: Galicja Zachodnia of Nowa Galicja, Duits: West-Galizien of Neu-Galizien) was een Oostenrijkse bestuurlijke eenheid van 1795 tot 1803. Het bestond uit de voormalige Polen woiwodschappen Mazovië, Krakau, Sandomierz en Lublin die Oostenrijk tijdens de Derde Poolse Deling verkreeg. In 1803 werd het samengevoegd met het Koninkrijk Galicië en Lodomerië, dat al sinds 1775 door Oostenrijk bestuurd werd.

Galicja Zachodnia
West-Galizien
Deel van de Habsburgse monarchie
  1795 – 1809  
Koninkrijk Galicië en Lodomerië 
Kaart
West-Galicië in lichtgroen
Algemene gegevens
Hoofdstad Krakau
Talen Pools, Duits
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Dynastie Habsburg

In 1809, na de Oostenrijkse nederlaag in de Vijfde Coalitieoorlog, werd West-Galicië aan het Hertogdom Warschau afgestaan. Tijdens het congres van Wenen in 1815 werd het gebied verdeeld tussen Congres-Polen en de onafhankelijke stadstaat Krakau.

Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 11:56:39 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.