NlWiki

Kommawespenboktor


(Doorverwezen vanaf Wespenbok)


De kommawespenboktor[1] of wespenbok (Chlorophorus varius) is een kever die behoort tot de familie boktorren (Cerambycidae).

Kommawespenboktor
Kommawespenboktor
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Cerambycidae (Boktorren)
Geslacht:Chlorophorus
Soort
Chlorophorus varius
Müller, 1766
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kommawespenboktor op Wikispecies
Portaal    Biologie

Beschrijving

De boktor heeft een lengte van 8 tot 14 millimeter en is te herkennen aan de gele kleur met een zwarte bandering. Zoals alle boktorren is het lichaam langwerpig, en de tasters en poten zijn lang en sprieterig. Op het bolle halsschild zit een enkele zwarte dwarsstreep, evenals twee dwarsstrepen op de achterzijde van de dekschilden. Op de voorzijde van de dekschilden zit een hoefijzer-achtige streep met de opening aan de zijkanten. De soortnaam varius verraad echter de variatie binnen de soort; de kleur kan naar wit neigen en de dwarsbanden zijn soms in het midden onderbroken. De tekening lijkt totaal niet op die van de kleine wespenbok (Clytus arietis), die ongeveer even groot wordt maar een overwegend zwarte kleur, dunne gele bandering en meer rode poten heeft, de kommawespenboktor heeft een meer gele kleur en zwarte poten en antennes.


Algemeen

De kommawespenboktor komt wel voor in Europa maar niet in Nederland en België, in Duitsland is de kever zeldzaam. De boktor is warmteminnend en wordt vaak zonnend op bloemen aangetroffen waar stuifmeel gegeten wordt.
De larve is polyfaag en leeft van zowel hout van houtachtige planten als in de stengels van kruidachtige planten, de ontwikkeling duurt twee tot drie jaar. De volwassen kevers zijn te zien van mei tot september.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Chlorophorus varius op Wikimedia Commons.
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 08:27:50 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.