NlWiki

WespachtigenWespachtigen (Vespoidea) zijn een superfamilie van de onderorde Apocrita. Ook mieren behoren tot de wespachtigen, en er zijn nog een aantal andere superfamilies waarvan de soorten wespen worden genoemd.

Wespachtigen
Ancistrocerus antilope, vrouwtje.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Superfamilie
Vespoidea
Ashmead, 1903
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wespachtigen op Wikispecies
Portaal    Biologie

De bekendste vertegenwoordiger van deze groep is de gewone wesp (Paravespula vulgaris). Deze is geel-zwart gestreept en behoort tot de papierwespen (Vespinae). Maar de superfamilie kent nog veel meer families van solitair tot sociaal en van specialist tot alleseter. Ook het voedsel voor de larven kan variëren van plantaardig materiaal tot dierlijk zoals vermalen insecten of levende prooi, sommige soorten worden zelfs gevoed door hun larven.

Veel soorten wespen vangen levende insecten en andere ongewervelden om zichzelf en de larven te voeden. Kolonievormende soorten die een nest maken kauwen deze fijn, waarna het papje aan de larven gevoerd wordt. Er zijn ook soorten die levende prooien vangen, deze naar een hol of broedcel brengen en een eitje bij de verlamde prooi afzetten. De uit het ei gekropen larve eet de prooi dan levend op. De keverdoders jagen op kevers, dolkwespen vangen verschillende prooien en de spinnendoders spreken het meest tot de verbeelding; ze jagen uitsluitend op spinnen.


Indeling

Er worden tegenwoordig tien families onderscheiden, met 24.000 beschreven soorten.[1] Merk op dat de indeling van de vliesvleugeligen, en dus ook die van de wespachtigen, constant aan verandering onderhevig is.


Referenties

  1. (en) Cedric Gillott Entomology , hoofdstuk 10, pagina 342
  2. (en) Molecular phylogenetics of Vespoidea indicate paraphyly of the superfamily and novel relationships of its component families and subfamilies , E. Pilgrim et al, Zoologica Scripta, Volume 37, Issue 5, pag. 539–560, september 2008

Externe link

Zie de categorie Vespoidea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 05:58:34 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.