NlWiki

Vogelenzang (Noord-Holland)


(Doorverwezen vanaf Vogelenzang_(Bloemendaal))


Vogelenzang is een dorp in de gemeente Bloemendaal, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp had in 2020 een populatie van 2.180 inwoners. Het dorp ligt op een strandwal op één kilometer van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Van oudsher leefde de bevolking hier van de bloembollenteelt. Vogelenzang ligt aan de noordelijke rand van de Duin- en Bollenstreek.

Vogelenzang
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Details
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Bloemendaal Bloemendaal
Coördinaten
Algemeen
Oppervlakte 7,98 km²
Inwoners (2020-01-01) 2.180[1]
(273 inw./km²)
Overig
Postcode 2114
Netnummer 023
Woonplaatscode 2651
Belangrijke verkeersaders N206
Portaal    Nederland

Inhoud


Geschiedenis

Het gebied van Vogelenzang was vroeger onderdeel van Den Hout, het grote bos dat zich tot ver in de middeleeuwen tussen Alkmaar en Leiden uitstrekte. In dit bos, gelegen achter de Noordzeeduinen, jaagden de heren van Brederode, de latere graven van Holland. In de 13e eeuw wordt er een jachtslot 't Huys te Vogelesang gesticht door graaf Floris V van Holland. Van dit slot zijn in de bodem enkele resten teruggevonden. Rondom de buitenplaats Teylingerbosch nabij Huis te Vogelenzang zijn de contouren van de oude slotgracht nog zichtbaar in het landschap. Het huidige Huis te Vogelenzang is een 17e-eeuwse opvolger van het jachtslot.


Vlag van Vogelenzang

Sinds 9 maart 2013 heeft Vogelenzang een dorpsvlag. De vlag heeft de kleuren van de Vlag van Noord-Holland en van de Vlag van Bloemendaal. De 3 vogeltjes staan op een wapen op het doopvont in de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk.

De vlag kan worden omschreven als: Twee even lange banen van rood en blauw met over het midden een witte geschreefde letter V over de hele hoogte van de vlag. De linkertak van de V is twee maal zo dik als de rechtertak. Van binnen is de V geel opgevuld, met op het geel langs binnenzijde van de linkertak van de V en geplaatst in de zin daarvan drie groene vogels.[2][3]


Bezienswaardigheden


Natuur

  • Onder de noemer Leyduin vallen de drie buitenplaatsen Leyduin, Oud-Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen door voorname Amsterdamse families gebruikt als zomerverblijf. Het gebied heeft grote cultuurhistorische- en natuurwaarde. Op Oud-Woestduin ligt een voormalige paardenrenbaan, maar ook het Juffershuis, het koetshuis, de Belvedère en de cascade met stromend water in Leyduin zijn bijzonder. Op het landgoed zijn spechten, boomklevers, eekhoorns, damherten en reeën aan te treffen. Het gebied is eigendom van Landschap Noord-Holland.

Rondom het dorp zijn vrijwel altijd wilde damherten of reeën te zien in de weilanden. Dit is een gevolg van het jachtverbod dat geldt binnen de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ook de vossen zijn hier opvallend tam.


Scholen

Vogelenzang had tot en met het leerjaar 2011/2012 2 basisscholen, te weten de:

  • Graaf Florisschool (openbaar)
  • Sint Jozefschool (rooms-katholiek)

In 2012 zijn beide scholen opgegaan in De Paradijsvogel, die op 15 oktober 2012 officieel werd geopend.


Recreatie

Vogelenzang heeft een camping van ca. 22 hectare. Deze is gelegen net buiten het dorp tegen de duinrand.


Sport


Literatuur

  • P.J. van der Ham, Vogelenzang Een eigenzinnig dorp in de gemeente Bloemendaal, Uitgeverij Spaar en Hout, 2006, ISBN 908683003X

Trivia

In 1937 is de vijfde Wereldjamboree in Vogelenzang gehouden.


Nabijgelegen plaatsen


Bekende Vogelenzangers


Zie ook


Externe links

Zie de categorie Vogelenzang, Bloemendaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 01:23:31 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.