NlWiki

TsjeremosjDe Tsjeremosj (Oekraïens: Черемош, Roemeens: Ceremuş) is een 167 km lange rivier in Oost-Europa, vrijwel geheel op Oekraïens grondgebied. Het is een zijrivier van de Proet en daarmee een onderdeel van het stroomgebied van de Donau. De Tsjeremosj zelf heeft een stroomgebied van 2560 km².

Tsjeremosj
Lengte 167 km
Stroomgebied 2.560 km²
Bron Beskiden
Monding Proet
Stroomt door Oekraïne
Portaal    Geografie

De Tsjeremosj heeft twee bronrivieren, die beide ontspringen in de Beskiden, het centrale gedeelte van de Karpaten. De westelijke tak is de Zwarte Tsjeremosj (Tsjornyi Tsjeremosj) en de oostelijke de Witte Tsjeremosj (Bilyi Tsjeremosj). De laatste ontspringt nog net op Roemeens grondgebied (district Suceava) en is 61 km lang. De Zwarte Tsjeremosj is wat langer, 87 km. Vanaf de samenvloeiing legt de rivier tot de Proet nog 80 km af, meestal in noordoostelijke richting.

De Tsjeremosj (resp. de Witte Tsjeremosj) is lange tijd grensrivier geweest. Tegenwoordig is het slechts de grens tussen de Oekraïense oblasten Tsjernivtsi en Ivano-Frankivsk. Eerder was het de grens tussen Galicië resp. Pokutië enerzijds en de Boekovina anderzijds en daarmee een grens tussen de Poolse en de Turkse invloedssfeer. De rivier was voor het laatst landsgrens in 1940 toen de oostkant Roemeens was (Ceremuş) en de westkant Pools (Czeremosz).

De voornaamste plaatsen aan de Tsjeremosj zijn Vyzjnytsja met het er tegenover gelegen Koety, en Vasjkivtsi.

Zie de categorie Cheremosh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.06.2021 08:48:18 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.