NlWiki

Ballotegraafwants


(Doorverwezen vanaf Tritomegas_sexmaculatus)


De ballotegraafwants (Tritomegas sexmaculatus) is een wants uit de familie graafwantsen (Cydnidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Jules Pierre Rambur in 1839.

Ballotegraafwants
Ballotegraafwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Cydnidae (Graafwantsen)
Geslacht:Tritomegas
Soort
Tritomegas sexmaculatus
(Rambur, 1839)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ballotegraafwants op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Uiterlijke kenmerken

De ballotegraafwants bereikt een totale lichaamslengte van 6 tot 8 millimeter. De bovenzijde van het gehele lichaam is glanzend zwart met afstekende witte vlekken. De ballotegraafwants lijkt sterk op de dovenetelgraafwants (Tritomegas bicolor). Maar er zijn verschillen: de witte rand aan de zijkant van het halsschild is strakker en langer. Het membraan is veel zwarter. De nimfen in de laatste fase onderscheiden zich door de veel donkerder kleuren op het voorste deel van het lichaam.


Verspreiding en habitat

De ballotegraafwants komt voor in delen van Europa en Azië. De wants komt onder andere voor in België en Nederland.


Leefwijze

De wantsen leven voornamelijk op stinkende ballote (Ballota nigra) en zelden op andere planten van de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De volwassen wants overwintert in de bodem. De eitjes worden ook in de bodem gelegd en door het vrouwtje bewaakt. De nimfen keren terug naar de waardplant, stinkende ballote.

Bron


Staat van informatie: 14.06.2021 09:30:24 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.