NlWiki

Stam (plant)De stam is de belangrijkste, verhoute stengel van de boom, het middengedeelte van een boom of plant; hij wordt gedragen door de wortels en draagt zelf de kroon.

Stam met draaigroei van Amerikaanse eik

De stam heeft verschillende eigenschappen. Zo moet hij stevigheid bieden die zelfs voldoende is bij sterke wind. Ook moeten voedingsstoffen en water tussen de wortels en bladeren door de stam worden getransporteerd. Bij sommige bomen, zoals de mammoetboom, kan de bast van de stam zelfs tegen bosbrand bescherming bieden.

Evolutionair lijkt het waarschijnlijk dat de stam is ontwikkeld omdat de hoogste plant het meeste zonlicht kon vangen.

De stam wordt omgeven door een soort opperhuid, de bast, die de boom bescherming biedt, en die vaak sterk verschilt tussen de boven- en de onderkant van de stam.

De stam van een boom is de belangrijkste grondstof voor de winning van hout. Sommige stammen vertonen draaigroei, waardoor ze alleen nog maar geschikt zijn voor brandhout.

De stamomtrek is net als de diameter op borsthoogte een van de parameters om bomen, en hun stammen, te klassificeren en bomen met opmerkelijk hogere stamomtrek of diameter als uitzonderlijk te klassificeren. De wereldwijd erkende boom met de dikste stam is de Árbol del Tule in Santa Maria del Tule, Mexico. Tot de boomsoorten met de dikste stammen behoren onder meer Afrikaanse baobabs, kustmammoetbomen, zoals Hyperion en reuzensequoias, zoals de General Sherman Tree.

Zie de categorie Tree trunks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 12:56:16 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.