NlWiki

SlijmzwammenDe slijmzwammen (Mycetozoa) zijn een groep eukaryote organismen, die zich voortplanten door middel van sporen. De positie van de groep is sterk aan verandering onderhevig en staat nog ter discussie. Voorheen werden ze tot het rijk schimmels, in de supergroep Opisthokonta gerekend. Later werden ze vaak in de supergroep Amoebozoa geplaatst, maar er zijn ook auteurs die ze als een apart eukaryoot rijk, naast onder andere planten, dieren en schimmels, beschouwen.

Slijmzwammen
Verschillende myxomyceten van de familie Trichiaceae.
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota
Rijk:Protista
Stam:Amoebozoa
Klasse
Mycetozoa
Zilveren boomkussen (Enteridium lycoperdon)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal    Biologie
Sporulerende myxomyceet (sterk vergroot)

Slijmzwammen komen veel voor, maar zijn meestal onopvallend. Een beperkt aantal soorten heeft een Nederlandse naam zoals Heksenboter, Bloedweizwam en Zilveren boomkussen.

Inhoud


Taxonomie

Slijmzwammen werden in het verleden ingedeeld bij de fungi op basis van morfologische kenmerken. Sinds het mogelijk is om met behulp van DNA de verwantschappen tussen organismen te onderzoeken, is duidelijk geworden dat slijmzwammen en fungi geen directe gemeenschappelijke voorouder hebben. De morfologische overeenkomsten berusten op analogie. Een belangrijk verschil tussen slijmzwammen en fungi is de celwand: de celwanden van fungi bestaan uit chitine, die van slijmzwammen niet.


Onderverdeling

De slijmzwammen worden onderverdeeld in drie subgroepen. Zolang de positie van de groep onduidelijk is hebben die subgroepen geen rang. Er worden verschillende namen gebruikt als gevolg van verschillende (soms verouderde) inzichten over de fylogenetische positie. Zo worden de Plasmodiale slijmzwammen aangeduid met de naam 'Myxomycota' als die groep als een apart rijk wordt beschouwd, en met de naam 'Myxogastria' wanneer ze als klasse worden beschouwd.

Plasmodiale slijmzwammen

De plasmodiale slijmzwammen (Myxomycota of Myxogastria) bestaan uit cellen die zijn samengevoegd tot een kruipend plasmodium. Het geheel kan eruitzien als een klodder slijm en zich gedragen als een gigantische amoebe met vele celkernen. Er is zelfs een soort die op deze manier 80 centimeter groot kan worden. Voor de voortplanting vormt het plasmodium een beschermend vlies waarop sporenlichamen groeien. De sporen verspreiden zich, en daaruit ontstaan eencellige organismen, die weer uit kunnen groeien tot een plasmodium.

Cellulaire slijmzwammen

Bij de cellulaire slijmzwammen (Acrasiomycota of Dictyostelia) klonteren de cellen wel samen, maar blijven individueel herkenbaar. Ze worden onderverdeeld in Protostelidae, Acrasidae en Dictyostelidae

Waterslijmzwammen

Over de waterslijmzwammen (Hydromyxomycetes) is weinig bekend. Ze leven in zout water als parasiet of epifyt op wieren. Ze worden ook wel bij de schimmels geplaatst.


Vergelijking tussen slijmzwammen en zwammen / schimmels

Slijmzwammen Zwammen
Vegetatieve fase
  • amoeboïd, er zijn nooit hyfen
  • assimilatieplasmodia: de plasmodia zullen enkel voedsel opnemen en hebben geen celwanden
  • hyfen
  • vorming van mycelia; de hyfen hebben celwanden
Voeding
  • chylotrofie

Externe links

Zie de categorie Mycetozoa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.06.2021 03:34:01 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.