NlWiki

SeminarEen seminar (in Vlaanderen ook een seminarie genoemd) is een omvangrijke bijeenkomst rond een bepaald onderwerp, waarin deskundigen, meestal via workshops en lezingen, kennis met elkaar delen. Een seminar met een wetenschappelijk karakter wordt ook wel symposium of conferentie genoemd.

Een instructeur bespreekt betrokkenheid van vrouwen bij Bengali Wikipedia in een seminar in Dhaka in 2015
Dialoog-seminar tussen Joodse en Arabische Israeli's
Wetenschappelijk seminar

Inhoud


Terminologie

In Engelstalige landen duidt een seminar op een academische instructie, meestal bij een universiteit, maar soms ook door een commerciële organisatie verzorgd. Het heeft in die betekenis als doel mensen bij elkaar te brengen voor terugkerende ontmoetingen, altijd gericht op hetzelfde onderwerp. Inbreng van eenieder wordt daarbij verwacht, meestal via een socratische dialoog[1] of een presentatie. Bij sommige Europese universiteiten wordt de term seminar gebruikt om een uitgebreid college, door een vaak externe expert, te duiden. In andere Europese landen doelt men met een seminar op een hele collegereeks of academisch project. In alle gebruikte betekenissen gaat men uit van een zekere deskundigheid van de deelnemers zodat uitwisseling en niet consumptie van kennis voorop staat.


Herkomst

Het woord seminar is afgeleid van het Latijnse woord seminarium dat oorspronkelijk zoiets als "kweekplaats" betekent. Een seminarium of seminarie is meer in het bijzonder een katholiek internaat waar priesters worden opgeleid. Het is ontstaan in de 16e eeuw als onderdeel van de contrareformatie.


Voorbeelden

  • De Kamer van Koophandel hanteert het begrip seminar voor bijeenkomsten die startende ondernemers ondersteunen[2].
  • Seminars over finance en beleggen[3]
  • Seminars die onderwijsinstellingen tegen betaling aan derden aanbieden[4]
  • Seminar over Onderzoek en Ondernemerschap in de Kunstvakopleidingen[5]

Zie ook

Zoek seminar op in het WikiWoordenboek.
Bron


Staat van informatie: 16.05.2021 11:32:29 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.