NlWiki

Scientific AmericanScientific American (informeel afgekort als SciAm) is een populairwetenschappelijk tijdschrift uit de Verenigde Staten.

Scientific American
Cover van een uitgave uit 1916
Genre Populairwetenschappelijk
Frequentie Maandelijks
Oplage 732,617 (wereldwijd, 2008)
Eerste editie 28 augustus 1845
Land(en) Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Uitgeverij(en) Holtzbrinck/Nature Publishing Group
ISSN 0036-8733
Website
Portaal    Media
PDF van eerste uitgave: Scientific American Vol. 1, No. 01 uitgegeven op 28 augustus 1845

Inhoud


Geschiedenis

Het blad is op 28 augustus 1845 voor het eerst verschenen, uitgebracht door Rufus M. Porter als een wekelijkse nieuwsbrief van vier pagina's. Het blad publiceerde destijds met name berichtgevingen over het patentbureau van de Verenigde Staten en artikelen over nieuwe uitvindingen. Tegenwoordig publiceert het blad artikelen uit uiteenlopende takken van de wetenschap.

Hoewel het blad over het algemeen zeer gerespecteerd is, is het niet 'peer reviewed'. Omdat de auteurs veelal topwetenschappers zijn op hun eigen terrein, die jaren of decennia ervaring hebben en uitstekend kunnen uitleggen waar het bij een bepaald onderwerp over gaat, heeft een publicatie in Scientific American toch een aanzienlijke impactfactor van rond de 2,5[bron?].

Redacteuren

  • Rufus M. Porter (1792-1884), eerste redacteur
  • Orson Desaix Munn I, derde redacteur
  • Dennis Flanagan, werd redacteur van Scientific American in 1947
  • Jonathan Piel, zesde redacteur
  • John Rennie, zevende chefredacteur, van 1994 tot 2009
  • Mariette DiChristina, achtste chefredacteur, aangesteld in december 2009

Doelgroep

Het blad richt zich door de populaire schrijfstijl op een breed publiek, waardoor het zich onderscheidt van wetenschappelijke vakbladen waarin ook nog steeds wordt gepubliceerd, zoals Nature en New Scientist.

Naast de Engelstalige versie wordt Scientific American ook in 18 andere talen uitgegeven, te weten: Arabisch, Braziliaans Portugees, Chinees (traditioneel), Chinees (versimpeld), Duits, Frans, Grieks, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Koreaans, Litouws, Nederlands, Pools, Romaans, Russisch, Spaans en Tsjechisch.
In Nederland zijn de Engelse en Nederlandse edities als losse nummers in alle grotere boekhandels te verkrijgen.


Website

Sinds maart 1996 heeft Scientific American een eigen website met artikelen van huidige en vorige edities, dagelijks nieuws, opmerkelijke wetenschapsfeiten, speciale verslagen, trivia, "Scidoku" (samenstelling van Science en Sudoku) en meer.


Externe links

Zie de categorie Scientific American van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 11:07:19 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.