NlWiki

San (rivier)De San is een rivier in het zuidoosten van Polen en het noordwesten van Oekraïne, die behoort tot het stroomgebied van de Wisla. De San is 443 km lang en heeft een stroomgebied van 16.861 km².

San
Lengte 443 km
Stroomgebied 16.861 km²
Bron De Beskiden bij de Oezjokpas
Monding De Wisla bij Sandomierz
Stroomt door PolenOekraïne
De San vanaf de berg Sobień bij Sanok
Portaal    Geografie

De San ontspringt in de Beskiden bij de Oezjokpas en vormt vanaf haar bron de Pools-Oekraïense grens, totdat deze na circa 50 km naar het noorden afbuigt en de San haar loop in noordwestelijke richting op Pools grondgebied voortzet. In deze uiterste zuidoosthoek van Polen bevinden zich twee stuwmeren: dat van Solina (1968, 22 km²) en dat van Myczkowce (1961, 2 km²).

Ter hoogte van Dynów stuit de San op de heuvels van de Pogórze Dynowskie en buigt de rivier naar het oosten af. Voorbij de stad Przemyśl, waar de San de Oekraïense grens dicht nadert, buigt de rivier weer af naar het noordnoordwesten. Vanaf hier stroomt de San in een vrijwel rechte lijn naar het dal van de Wisla. Op dit traject passeert de San de stad Jarosław en neemt zij haar belangrijkste zijrivieren op: de Wisłok van links en de Tanew van rechts.

De monding in de Wisla bevindt zich ten noordoosten van Sandomierz.

De naam van de rivier gaat terug op een Proto-Indo-Europees woord dat snelle of sterke stroming betekent.

Zie de categorie San (river) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 03:35:31 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.