NlWiki

Rijksgouw Danzig-West-PruisenDe Rijksgouw Danzig-West-Pruisen (Reichsgau Danzig-Westpreußen) was een nieuwe provincie in nazi-Duitsland ingericht op 8 oktober 1939 op het, na de bezetting van Polen ingelijfde, grondgebied van Danzig, het Woiwodschap Pommeren (1919-1939) en de regio Marienwerder. Danzig was voormalig, dat wil zeggen voor 1919, Duits grondgebied maar werd daarna tot vrije stad verklaard onder toezicht van de Volkenbond. Het woiwodschap Pommeren omvatte het grootste deel van de voormalige Duitse provincie West-Pruisen, die in 1919, na de Eerste Wereldoorlog door Duitsland afgestaan moest worden aan Polen, en als een zogenaamde Poolse Corridor naar de Oostzee fungeerde. Marienwerder (na 1945 Kwidzyn) was een klein deel van de voormalige Duitse provincie West-Pruisen, dat in 1919 bij Duitsland was gelaten en toen bij Oost-Pruisen werd gevoegd.

Reichsgau Danzig-Westpreußen
Rijksgouw van Nazi-Duitsland
← Woidodschap Pommeren (1919-1939)
 Vrije stad Danzig (1920-1939)
← 
2 november 1939 – 8 mei 1945 Volksrepubliek Polen 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Danzig
Oppervlakte 26056 km²
Talen Duits (ambtelijk)
Religie(s) Rooms-katholicisme
Volkslied Das Lied der Deutschen
Horst Wessellied
(de facto)
Munteenheid Reichsmark
Regering
Staatshoofd Albert Forster
(1939-1945)
Geschiedenis
- Poolse Veldtocht 8 oktober 1939
- Einde Tweede Wereldoorlog 1945

Vóór 2 november 1939 heette het gebied korte tijd Rijksgouw West-Pruisen.

Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 02:33:17 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.