NlWiki

Reincultuur (microbiologie)Een reincultuur of isolaat is een verzameling van micro-organismen die afstammen van één enkele cel. De reincultuur wordt verkregen door het kweken van het organisme op een geschikte voedingsbodem. Alle individuen zijn genetisch identiek, dus klonen.

De term reincultuur wordt ook wel in overdrachtelijke zin gebruikt. Bedoeld wordt dan een omgeving waarin bepaalde ideeën gecultiveerd worden, speciaal politieke, of het dominant tot uiting komen van bepaalde eigenschappen.


Het kweken van een reincultuur

Met een entoog wordt het te kweken organisme op een voedingsbodem vermeerderd. Door dit proces een aantal malen te herhalen verkrijgt men uiteindelijk een cultuur met uitsluitend genetisch identieke organismen.


Toepassingen (voorbeelden)

  • Bij het maken van bier en wijn wordt gebruikgemaakt van een reincultuur van bepaalde gistsoorten. De keuze van de soort beïnvloedt de uiteindelijke smaak.
  • Productie van yoghurt, bijvoorbeeld rechtsdraaiende yoghurt.
  • Medisch onderzoek, het bepalen van het organisme waarmee een patiënt besmet is.
  • Het cultiveren van organismen die nuttige stoffen aanmaken. De eigenschappen daarvan moeten constant zijn.
  • Het controleren of de ge-cultiveerde (opgekweekte) cultuur uit een type organismen bestaat of een contaminatie bevat (meerdere organismen)
  • Om de eigenschappen van een bepaald organisme te bestuderen moet men steeds van dezelfde stam (isolaat) met gelijke eigenschappen uit kunnen gaan.
  • Vermeerdering van champignons.

Externe link

Zie de categorie Petri dishes cultures van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Streak plates van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 10:41:25 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.