NlWiki

ProctotrupidaeDe Proctotrupidae of priemwespen vormen een familie van parasitaire wespen in de orde Hymenoptera (Vliesvleugeligen). Vertegenwoordigers komen voor op alle continenten behalve Antarctica. Fossiele vertegenwoordigers zijn bekend als insluitsels in barnsteen uit het Krijt.

Proctotrupidae
Proctotrupidae
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Superorde:Endopterygota
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Familie
Proctotrupidae
Latreille, 1802
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Proctotrupidae op Wikispecies
Portaal    Biologie

Morfologisch is de familie scherp afgebakend ten opzichte van andere families. De verwantschappen daarentegen zijn veel minder duidelijk. De Heloridae worden als zustergroep gezien.

Moderne overzichten onderscheiden twee subfamilies, de Acanthoserphinae die voorkomen in Zuid-Amerika en Australië en de Proctotrupinae met zwaartepunt in het Holarctische faunagebied. In de revisie van de familie onderscheiden Townes & Townes (1981) 320 soorten verdeeld over veertig genera wereldwijd. Het aantal onbeschreven soorten schatten zij op een veelvoud daarvan.

Als larve leven de Proctotrupidae-soorten parasitair op larven van kevers behorend tot enkele families van Coleoptera, mogelijk ook op larven van Mycetophilidae, paddenstoelmuggen uit de orde Diptera.

Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 12:21:38 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.