NlWiki

PolyolEen polyol is een organische chemische verbinding die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere (poly = veel) -OH groepen (alcohol-groepen). Een stof met twee -OH groepen noemt men een Diol (voorbeeld: etheenglycol), met drie groepen een triol enz.

Xylitol

Bekende polyolen zijn gehydrogeneerde suikers of suikeralcoholen zoals:


Polymeren

De term wordt ook gebruikt voor een aantal polyethers van polyolen. In de praktijk worden deze polyethers echter bereid door additie van alkeenoxiden (bijvoorbeeld etheenoxide of propeenoxide) aan bijvoorbeeld een suiker of ook glycerol gevormd worden. Een karakteristiek voorbeeld daarvan is polyetheenoxide ofwel polyetheenglycol (PEG) en polypropeenglycol (PPG). Polyolen worden onder andere gebruikt als monomeer in combinatie met di-isocyanaten in de productie van polyurethanen.

Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 06:27:47 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.