NlWiki

PolyembryoniePolyembryonie is het verschijnsel waarbij een embryo zich kort na ovipositie splitst in een groot aantal identieke dochtercellen. Het verschijnsel komt bij planten en bij dieren voor. Bij mensen resulteert polyembronie in een eeneiige tweeling of een eeneiige meerling. Bij sommige dieren komt het veel voor. Het negenbandgordeldier krijgt bijvoorbeeld normalerwijze 2 tot 4 identieke jongen.

Eeneiige tweeling

Polyembryonie komt vooral voor bij parasitaire insecten, met name bij de Vliesvleugeligen (Hymenoptera) en de Waaiervleugeligen (Strepsiptera). Uit één succesvol gelegd ei kunnen tot 3000 nakomelingen voorkomen, die zich in het lichaam van de gastheer verder ontwikkelen tot volwassen larven. Zo blijft de door het moederinsect hiervoor betaalde prijs minimaal.

Ook bij planten komt polyembryonie voor. Soms overleeft toch maar één nakomeling, doordat de andere embryo's gedood worden door apoptose.[1]

Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 12:09:57 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.