NlWiki

OvipositorEen ovipositor, ook wel legboor genoemd, is de legbuis van een insect.

Sommige sluipwespen hebben een extreem lange legbuis.
Legbuis van de vlieg Pseudacteon curvatus

Letterlijk betekent het ei- (ovum) plaatser (positor) . Het is een holle buis, die bij veel soorten een beetje (langpootmug) en soms voor een groot deel (sprinkhaan) ingetrokken kan worden. Over het algemeen hebben alleen sommige vliegen en wantsen een ovipositor, en uiteraard alleen vrouwelijke exemplaren. Vaak wordt de legbuis door de leek aangezien voor angel, terwijl het eigenlijk eerder een geslachtsorgaan is. De functies voor een ovipositor zijn eigenlijk hetzelfde, de eieren moeten ergens 'diep' in gestopt worden. Toch verschilt het wat ermee gedaan wordt;

  • Sprinkhanen leggen de eitjes in een plant.
  • Larven van de langpootmug leven ondergronds van plantenwortels.
  • Sluipwespen steken door de huid van rupsen en de larven eten deze van binnen op.
  • Sommige wandelende takken leggen hun eitjes in de aarde met behulp van een legboor.

Een ovipositor moet niet verward worden met de angel; hoewel het vermoeden bestaat dat het in aanleg hetzelfde orgaan is. Immers, angels komen alleen voor bij vrouwelijke exemplaren die geen eieren leggen (bijen, hommels, wespen) omdat ze een koningin hebben, en bovendien hebben de darren geen angel.

Zie de categorie Ovipositor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 06:17:10 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.