NlWiki

Nimf (biologie)Een nimf is het juveniele stadium van dieren die een onvolledige gedaanteverwisseling hebben.

Lygaeus turcicus (links: nimfen, rechts: volwassen dieren)

Alle dieren die een exoskelet hebben en dit skelet blijven afwerpen (vervellen) tot ze geslachtsrijp zijn, hebben een nimfstadium. Ze verpoppen dus niet. Het betreft alle kreeftachtigen, alle spinachtigen en een aantal groepen insecten, waaronder wantsachtigen, wandelende takken, krekels en sprinkhanen. Een kenmerk van nimfen is dat ze min of meer op de imago lijken als ze uit het ei kruipen en ze per vervelling geleidelijk aan meer specifieke kenmerken krijgen.

Het tegenovergestelde is het larvestadium, zoals voorkomt bij de hogere insecten, bijvoorbeeld vliegen (maden). Hier is sprake van volledige gedaanteverwisseling.


Vertalingen

In de (vertaalde) literatuur is er vaak spraakverwarring, doordat de termen internationaal niet gelijk gebruikt worden. Het gaat hier om valse vrienden.

Nimf, larve en pop in verschillende talen
Taal Onvolledige
gedaanteverwisseling
Volledige
gedaanteverwisseling
Nederlands Nimf Larve Pop
Spaans Ninfa Pupa
Frans Larve Nymphe Nymphe
Pupe
Chrysalide
Italiaans LarvaNinfa
Duits Nymphe Larve Puppe
Engels Nymph Larva Pupa
Zie de categorie Nymphs (biology) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 05:57:47 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.