NlWiki

Waterwantsen


(Doorverwezen vanaf Nepomorpha)


Waterwantsen[1] (Nepomorpha, verouderd: Hydrocorisa) zijn een groep van insecten die behoren tot de onderorde van de wantsen (Heteroptera).

Waterwantsen
Het gewoon bootsmannetje is een van de bekendere soorten.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Onderklasse:Pterygota (Gevleugelde insecten)
Superorde:Exopterygota
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Infraorde
Nepomorpha
Popov, 1968
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Waterwantsen op Wikispecies
Portaal    Biologie

Inhoud


Naamgeving

De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Yuri Alexandrovich Popov in 1968. De naam 'water'wantsen wordt vaak ook in ruimere betekenis als informele term gebruikt om een niet monofyletische groep mee aan te duiden. Naast de Nepomorpha worden de waterlopers (Hydrometridae) en soms zelfs de schaatsenrijders (Gerridae) als waterwantsen gezien.[2]


Uiterlijke kenmerken

De waterwantsen vormen een zeer uiteenlopende groep van wantsen; alle soorten hebben de voor wantsen karakteristieke steeksnuit. Waterwantsen verschillen van andere groepen door de relatief korte antennes, tot zwempoten omgevormde voorpoten en ze missen de voor veel wantsen kenmerkende stinkklieren.[1]


Taxonomie

Tot de waterwantsen behoren de volgende families:

  • Familie Nepidae, waterschorpioenen
  • Familie Belostomatidae, reuzenwaterwantsen
  • Familie Corixidae, duikerwantsen
  • Familie Naucoridae, zwemwantsen
  • Familie Notonectidae, bootsmannetjes
  • Familie Pleidae
  • Familie Aphelocheiridae
  • Familie Gelastocoridae, komen niet in Europa voor
  • Familie Ochteridae, komen niet in Europa voor

Bronvermelding

Bron


Staat van informatie: 19.06.2021 10:37:53 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.