NlWiki

NaucoridaeNaucoridae is een relatief kleine familie wantsen die in Nederland ook wel platte waterwantsen of zwemwantsen worden genoemd. De familie werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door William Elford Leach in 1815. Ze lijken qua voorkomen en gedrag op reuze waterwantsen (Belostomatidae) maar ze zijn een stuk kleiner. Ze kunnen ongeveer 0.5 tot 2 cm lang worden. Ze worden over de hele wereld gevonden maar de meeste soorten komen in tropische gebieden voor. Ze leven in zoet water, van stilstaand water tot snelstromende rivieren. Voorheen maakte de familie Naucoridae deel uit van de superfamilie Naucoroidea, samen met de Aphelocheiridae en de Potamocoridae. Tegenwoordig zijn deze twee families samengevoegd tot de superfamilie Aphelocheiroidea en zijn de Naucoridae alleen achtergebleven in de superfamilie Naucoroidea.

Platte waterwantsen
Ilyocoris cimicoides
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie
Naucoridae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Platte waterwantsen op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Geslachten

De volgende 60 geslachten behoren tot de familie Naucoridae: [1][2]


In Nederland waargenomen soorten


Externe links

Bron


Staat van informatie: 30.06.2021 11:52:40 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.