NlWiki

Mecklenburg-Voor-PommerenMecklenburg-Voor-Pommeren (vaak gespeld als Mecklenburg-Voorpommeren; Duits: Mecklenburg-Vorpommern, Nedersaksisch: Mekelnborg-Vörpommern, verkort MV of MeckPomm) is een deelstaat in het noordoosten van Duitsland. De oppervlakte bedraagt 23.180 km² en het aantal inwoners 1.609.675.[4] Daarmee is het de dunstbevolkte deelstaat van de Bondsrepubliek. De hoofdstad is Schwerin, maar de grootste stad is de havenstad Rostock.

Mecklenburg-Voor-Pommeren
Mecklenburg-Vorpommern
Deelstaat van Duitsland Vlag van Duitsland
Vlag van Mecklenburg-Voor-Pommeren Wapen van Mecklenburg-Voor-Pommeren
(Details)
Locatie van Mecklenburg-Voor-Pommeren in Duitsland
Coördinaten
Basisgegevens
Hoofdstad Schwerin
Oppervlakte 23.180,14 km²
Bevolking (31-12-2018) 1.609.675
Bevolkingsdichtheid 69 inw./km²
Migratieachtergrond (31-12-2018[1]) 124.000 (7,7%)
Buitenlanders (31-12-2018[2]) 72.687 (4,52%)
Nederlanders (31-12-2018[3]) 835 (0,05%)
Politiek
Minister-president Manuela Schwesig (SPD)
Coalitie SPD-CDU
Stemmen in de Bondsraad 3
Economie
Gem. inkomen (2007) € 14.610
Werkloosheid (mrt. 2020) 7,3%
Overig
ISO 3166-2 DE-MV
Website www.m-v.de
Landkreise
Kaart van Mecklenburg-Voor-Pommeren
Landkreise van Mecklenburg-Voor-Pommeren
Portaal    Duitsland

Inhoud


Geografie

Mecklenburg-Voor-Pommeren wordt in het noorden begrensd door de Oostzee, waarin grote eilanden als Rügen en Usedom en schiereilanden als Fischland-Darß-Zingst en een reeks kleinere eilanden liggen. De aangrenzende deelstaten zijn Sleeswijk-Holstein in het westen, Nedersaksen in het zuidwesten en Brandenburg in het zuiden. In het oosten grenst het aan Polen (Achter-Pommeren). In het zuidwesten vormt de Elbe de grens van de deelstaat en in het oosten de Oder, dit met uitzondering van de stad Stettin en omgeving die, hoewel oorspronkelijk tot Voor-Pommeren behorend om strategische redenen toch door Polen werd geannexeerd in 1945. Grotere steden zijn naast Rostock en Schwerin ook Stralsund, Greifswald, Wismar en Neubrandenburg.

De topografie van Mecklenburg-Voor-Pommeren

Geschiedenis

Mecklenburg-Voor-Pommeren bestaat uit de historische gebieden Mecklenburg en Voor-Pommeren, dat het westelijke en Duits gebleven deel is van de vooroorlogse Duitse provincie Pommeren, die in 1945 grotendeels werd geannexeerd door Polen. De rivier de Recknitz vormt de grens tussen Mecklenburg en Voor-Pommeren. De twee gebieden waren ook van 1949 tot 1952 kort verenigd in één deelstaat: toen behoorde het tot de DDR, dat in 1952 een nieuwe bestuurlijke indeling invoerde. In 1990 werd de deelstaat heropgericht als een van de Neue Bundesländer.


Bestuurlijke indeling

In 2011 werd de bestuurlijke herindeling van Mecklenburg-Voor-Pommeren gewijzigd.[5] Een eerdere indeling, waarbij in 2009 alle stadtkreise zouden worden opgeheven en er slechts vijf grote landkreise zouden overblijven, werd door de rechtbank op 26 juli 2007 tegengehouden.[6] Per 4 september 2011 is Mecklenburg-Voor-Pommeren onderverdeeld in zes Landkreisen en twee kreisfreie steden:

Historische bestuurlijke indeling

Rostock, de grootste stad van MV.

Tot 4 september 2011 bestond Mecklenburg-Voor-Pommeren uit twaalf Landkreisen en zes kreisfreie steden:

Landkreisen

 1. Bad Doberan
 2. Demmin
 3. Güstrow
 4. Ludwigslust
 5. Mecklenburg-Strelitz
 6. Müritz
 1. Nordvorpommern
 2. Nordwestmecklenburg
 3. Ostvorpommern
 4. Parchim
 5. Rügen
 6. Uecker-Randow

Kreisfreie steden

 1. Greifswald
 2. Neubrandenburg
 3. Rostock
 4. Schwerin
 5. Stralsund

Politiek

Parlement

De wetgevende macht van Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in handen van de Landdag, die sinds 1990 gehuisvest is in het Paleis van Schwerin. Het parlement telt 71 zetels. Verkiezingen voor de Landdag vinden om de vijf jaar plaats (tot 2006 was dit om de vier jaar). De SPD is sinds 1998 steevast de grootste partij in de Landdag van Mecklenburg-Voor-Pommeren; voordien (1990-1998) was dit de CDU.

Na de meest recente verkiezingen (in september 2016) vormde de SPD samen met CDU een grote coalitie onder leiding van minister-president Manuela Schwesig.

Ministers-presidenten

Zie Lijst van ministers-presidenten van Mecklenburg-Voor-Pommeren voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van Mecklenburg

Van Mecklenburg-Voor-Pommeren


Zie ook


Links

Zie de categorie Mecklenburg-Vorpommern van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Mecklenburg-Vorpommern.

Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 04:44:11 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.