NlWiki

Koninkrijk Galicië en LodomeriëHet koninkrijk Galicië en Lodomerië (Duits: Königreich Galizien und Lodomerien mit dem Großherzogtum Krakau und den Herzogtümern Auschwitz und Zator; Pools: Królestwo Galicji i Lodomerii wraz z Wielkim Księstwem Krakowskim i Księstwem Oświęcimia i Zatoru; Oekraïens: Королівство Галичини і Лодомерії з Великим князіством Краківським і князівствами Освенцима і Затору) was een koninkrijk binnen de Donaumonarchie (keizerrijk Oostenrijk respectievelijk Oostenrijk-Hongarije) van 1772 tot 1918. Het was vernoemd naar het middeleeuwse Koninkrijk Galicië-Wolynië (Galiciæ et Lodomeriæ, Regnum Rusie), waarvan het als indirecte opvolger werd beschouwd.

Königreich Galizien und Lodomerien mit dem Großherzogtum Krakau und den Herzogtümern Auschwitz und Zator
Королівство Галичини та Володимирії з Великим князіством Краківським і князівствами Освенцима і Затору
kroonland van Oostenrijk-Hongarije
 
 
 
 Vorstendom Moldavië
1772 – 1918 Tweede Poolse Republiek 
West-Oekraïense Volksrepubliek 
Hertogdom Boekovina 
Flag of Galicia (Central Europe, 1849-1918).svg
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Lemberg
Oppervlakte 78.497 km²
Bevolking (1910)=8.000.000 (58,6% Polen, 40,2% Roethenen (Oekraïners), 1,1% Duitsers)
Talen Pools, Oekraïens, Duits
Religie(s) 46,5% Rooms-katholiek, 42,1 % Grieks-orthodox, Joods 11,1%
Munteenheid Oostenrijks-Hongaarse Kroon
Regering
Regeringsvorm Kroonland
Dynastie Habsburg
Staatshoofd Koning
Geschiedenis
- Ontstaan 1772
- Opheffing 1918

Galicië en Lodomerië bestond uit gebieden die voor 1772, het jaar van de Eerste Poolse Deling, behoorden tot het Pools-Litouwse Gemenebest en het vorstendom Moldavië, later aangevuld met gebieden van het hertogdom Warschau en de republiek Krakau. Het gebied had de status van kroonland, een soort provincie.

Toen in 1918 Oostenrijk-Hongarije uiteenviel werd het gebied geclaimd door de nieuwe staten, de Tweede Poolse Republiek en de Oekraïense Volksrepubliek en het noordoostelijke deel werd bij het hertogdom Boekovina gevoegd. De hoofdstad Lemberg werd vanaf 1 november 1918 enige tijd belegerd door Oekrainers, tegen wie de in hoofdzaak Poolse bevolking zich met succes verdedigde.

Bij de vrede van Riga tussen Polen en de Sovjet-Unie werd Gallicië net als Oekraine opgedeeld tussen Polen en de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 kwam het sovjetdeel onder bestuur van de nieuwe staat Oekraïne.

Geografische kaart van Galicië en Lodomerië
Bestuurlijke indeling
Koninkrijk Galicië en Lodomerië
Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 10:40:02 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.