NlWiki

Indische ArchipelDe Indische Archipel is een archipel van grote en kleine eilanden gelegen tussen het schiereiland Malakka, in Zuidoost-Azië en Australië.

Indische Archipel
Eilandengroep
Locatie
Land  Brunei, Vlag van Oost-Timor Oost-Timor, Vlag van Indonesië Indonesië, Vlag van Maleisië Maleisië, Vlag van Papoea-Nieuw-Guinea Papoea-Nieuw-Guinea en Vlag van de Filipijnen Filipijnen
Eilandengroep ca. 25.000 eilanden
Locatie Zuidoost-Azië, Oceanië
Coördinaten
Algemeen
Oppervlakte 2.000.000 km²
Detailkaart
Kaart van Indische Archipel
Indische Archipel
Foto's
Nederlandse kaart van de Indische Archipel uit begin negentiende eeuw
Nederlandse kaart van de Indische Archipel uit begin negentiende eeuw

Tot de Indische Archipel horen de Grote Soenda-eilanden, de Kleine Soenda-eilanden, de Molukken en de eilanden van de Filipijnen. Nieuw-Guinea ligt op het continentale plat van Australië en wordt normaliter niet tot de Indische Archipel gerekend.

De Indische Archipel vormt met Australië de grens tussen de Indische en de Grote Oceaan. De westelijke begrenzing van de archipel is Sumatra. In het zuiden wordt de archipel begrensd door Java en de kleine Soenda-eilanden. De oostelijke begrenzing wordt gevormd door de Molukken en de noordoostelijke begrenzing wordt door de Filipijnen gevormd.

De landoppervlakte van de archipel is meer dan 2 miljoen km² met een bevolkingsomvang van ongeveer 300 miljoen. Het grootste eiland is Borneo, het grootste eiland qua inwoners is Java.

Geologisch is het gebied interessant: hier bevindt zich een van de meest actieve vulkanische gebieden op aarde. De hoogste vulkaan is de Gunung Kinabalu op Noord-Borneo met 4095 meter. Het klimaat van de archipel is vanwege de ligging bij de evenaar tropisch, waarbij het westen zeer regenrijk is en het oosten wat droger.

De dierenwereld in het westelijk deel is verwant aan die van Zuidoost-Azië met soorten als tijgers, beren en apen. Ten oosten van de Wallacelijn komen Australische soorten meer voor, terwijl apen bijna niet meer voorkomen.

Grote delen van de Indische Archipel stonden als Nederlands-Indië lange tijd onder Nederlands bestuur. In het Maleis wordt de Indische Archipel ook wel aangeduid als Nusantara (eilanden tussen twee werelddelen).

Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 12:26:58 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.