NlWiki

Idool (afgodsbeeld)Een idool is een persoon of voorwerp dat wordt aanbeden als een godheid.

De aanbidding van het Gouden Kalf door Nicolas Poussin
Twee Europese dames en een man staan voor een religieus beeld te Napu Menado

Idolen in de vorm van voorwerpen zijn gewoonlijk beeltenissen van mensen of dieren en worden soms behandeld alsof ze levend zijn. Zij kunnen dan worden gevoed, gebaad, vereerd, aanbeden, gekroond en soms zelfs voorzien van een partner.

In het christendom en het jodendom heeft de term een bredere betekenis en wordt idoolverering over het algemeen toegepast op de bewondering voor het tastbare in tegenstelling tot de verering van het spirituele. Het vereren van idolen is verboden (Leviticus 19:4). Ook in de islam is het vereren van idolen verboden. Om idoolverering te voorkomen zijn er geen islamitische afbeeldingen van God en nauwelijks afbeeldingen van de profeet Mohammed. In middeleeuwse afbeeldingen van de profeet wordt het gezicht, en soms het hele lichaam, vaak wit gelaten.

Deze christelijke relikwie bevat de volgende inscriptie:
"De ijdele afgodsbeelden storten neer, getroffen door de bijl van Martinus. Laat niemand geloven dat het goden zijn die bestemd waren om zo neer te storten."

Zie ook

Zie de categorie Idolatry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 05:43:46 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.