NlWiki

Huis JagielloHet huis Jagiello of huis der Jagiellonen (kortweg ook Jagiellonen) was een Europese dynastie die vanaf de middeleeuwen tot in de 16e eeuw over grote gebieden in Oost-Europa regeerde.

Wapen van het Huis Jagiello

Afkomst

Het huis Jagiello was een tak van het huis der Gediminiden. Hun stamvader was Jogaila (Pools: Jagiełło), een kleinzoon van groothertog Gediminas van Litouwen, die zich in 1386 tot het christendom bekeerde en huwde met Hedwig van Polen, dochter van koning Lodewijk van Hongarije en Polen, waarna hij als Wladislaus II koning van Polen werd.


Heerschappij

In de loop der eeuwen breidde de heerschappij van de Jagiellonen zich over een groot deel van Oost-Europa uit. Zij legden uiteindelijk de grondslag voor het Pools-Litouwse Gemenebest (Unie van Lublin in 1569).

Zij waren achtereenvolgens:


Namen

Omdat de Jagiellonen over een nogal omvangrijk gebied regeerden geeft de spelwijze van de naam nog weleens wat verwarring. Hieronder volgt een overzicht van de naam in verschillende talen:

Taal Meervoud Enkelvoud Bijvoeglijk naamwoord
Hongaars Jagellók Jagelló
Litouws Jogailaičiai Jogailaitis
Pools Jagiellonowie Jagiellon Jagiellończyk
Tsjechisch Jagellonci Jagellonec Jagellonský
Wit-Russisch Ягайлавічы Ягайлавіч
Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 12:53:20 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.