NlWiki

HoofdpaginaWelkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.055.188
Aantal actieve gebruikers: 4.340
Portaal van de week: Sciencefiction
Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal

Uitgelicht

Afbeelding

Op het terras in Sèvres

Sur la terrasse à Sèvres (Nederlands: Op het terras in Sèvres) is een schilderij van de Franse impressionistische kunstschilderes Marie Bracquemond, geschilderd in 1880, olie op linnen, 88 x 115 centimeter groot. Het toont twee modieus geklede vrouwen en een man, buiten op een terras, zittend in het zonnetje. Het werk bevindt zich in de collectie van het Musée du Petit Palais te Genève.

Sur la terrasse à Sèvres wordt wel gezien als Bracquemonds meesterwerk. Maries ongetrouwde zus Louise, die bij haar inwoonde, stond voor beide vrouwen model, zoals de impressionisten vaker hun modellen kozen onder vrienden en familie. Wie de man is is nooit met zekerheid uitgemaakt, maar gesuggereerd wordt wel dat het een flatteus portret is van haar man Félix, wellicht om hem te behagen (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Heinkel He 178

Afbeelding

Meer op Suðuroy, het zuidelijkste eiland van de Faeröer

Actueel

Afbeelding

Kabinetsformatie Nederland 2021

De kabinetsformatie in Nederland van 2021 behelst de formatie van een Nederlands kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van maart.

Tijdens de besprekingen lekten de notities van de eerste verkenners uit, waar onder meer "Positie Omtzigt, functie elders" op stond. Zowel de verkenners als alle fractieleiders beweerden dat dit niet besproken was in de tot dusverre gevoerde gesprekken. (Lees verder)

Recent overleden

15 mei Jacky van Dam (83), Nederlands zanger
14 mei Kenneth Mayhew (104), Brits militair en ridder Militaire Willems-Orde
12 mei Louis De Grève (91), Belgisch politicus en rechter
11 mei Norman Lloyd (106), Amerikaans acteur
10 mei Marc Daniëls (61), Belgisch striptekenaar

In het nieuws

14 mei Chinese rover op Mars
Als onderdeel van de Tianwen-1 missie naar Mars is de marsrover Zhurong succesvol geland op de planeet.
11 mei Gevechten tussen
Israël en Hamas

Als gevolg van Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook vallen zeker 28 doden. Hamas zou op zijn beurt 130 raketten op Israël hebben afgevuurd.
11 mei Aanslag op school in Kazan
Bij een aanslag op een school in de Russische stad Kazan vallen zeker negen doden, onder wie zeven leerlingen. De dader is een oud-leerling van de school.

16 mei in de geschiedenis

1770 Marie Antoinette
In het kasteel van Versailles trouwt de 14-jarige Oostenrijkse prinses Marie Antoinette met de 15-jarige dauphin Louis-Auguste, de latere koning Lodewijk XVI van Frankrijk.
1929 Oscar
In het Hollywood Roosevelt Hotel worden de eerste Oscars uitgereikt.
1943 Opstand
Onder leiding van Gruppenführer Jürgen Stroop van de SS slaan de nazi's een opstand in de Joodse wijk van Warschau bloedig neer.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Bron


Staat van informatie: 16.05.2021 09:56:56 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.