NlWiki

HalfvleugeligenHalfvleugeligen of snavelinsecten (Hemiptera) vormen een orde van insecten waarvan de soorten over de gehele wereld voorkomen. Tot de snavelinsecten behoren alle wantsen, bladluizen en cicaden. Er zijn ongeveer 80.000 soorten[1] die in grootte verschillen van enkele millimeters tot ongeveer 15 cm.

Halfvleugeligen
Bladluizen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde
Hemiptera
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Halfvleugeligen op Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal    Biologie
Insecten

De Latijnse aanduiding Hemiptera gaat terug op het Griekse ἡμι- ('hemi'; "half") en πτερόν ('pteron'; "vleugel"), en verwijst naar de voorvleugels van veel halfvleugelen, waarvan het voorste gedeelte verhard is en het achterste deel een zacht membraan vormt.

Aangezien veel soorten van plantensappen leven, wordt een groot aantal gezien als plaaginsect. Snavelinsecten zijn een complexe groep van dieren die er totaal verschillend kunnen uitzien. Verschillende deelgroepen zoals de cicaden zijn nog enigszins gelijkend maar de wantsen en de blad- en schildluizen kennen een enorme variatie in lichaamsvorm en levenswijze.

Met name de wantsen zijn een enorm gevarieerde groep waarvan een aantal soorten ook in het water kan worden aangetroffen. De cicaden echter leven nooit in het water, als larve leven ze vaak ondergronds en de volwassen dieren leven op planten.

De bladluizen zijn berucht omdat ze in grote aantallen kunnen voorkomen in tuinen, plantages en kassen. Ze hebben als bijzonderheid dat een aantal soorten eierlevendbarend is, de jongen komen levend ter wereld en niet in een ei.


Taxonomie

Klado hemiptera nl.png
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 11:58:10 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.