NlWiki

HagelsnoerDe chalaza (van het Griekse khalaze) of het hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden bestaand uit albumine, die de dooier van een ei in het midden van het eiwit ophangen. De chalaza is vaak te proeven na het niet volledig bakken van een ei in de koekenpan, dit voelt niet lekker in de mond. Het proeven van de chalaza kan voorkomen worden door, als het ei al in de pan ligt, een flubberig uitziend stukje in het eiwit te zoeken en dat er met een lepeltje uit te pulken.

De chalaza (nummer 4 en 13)

In de volksmond wordt dit nogal eens "haantjepik" genoemd, omdat veel mensen vroeger dachten dat de chalaza zaadresten waren van de haan bij een mislukte ei-bevruchting.[bron?] Om deze reden wordt de chalaza (vooral door oudere mensen) meestal verwijderd, maar dit is dus in principe niet nodig.

De chalaza is ook de naam voor de vaatbundel in een vruchtbeginsel.

Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 01:54:20 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.