NlWiki

GraafwespenCrabronidae is een grote familie van graafwespen uit de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera), niet te verwarren met de langsteelgraafwespen. Om het onderscheid te maken met andere families worden ze ook wel crabronide graafwespen genoemd. In Nederland en België komen ongeveer 160 à 170 soorten graafwespen uit de familie Crabronidae voor.[1]

Graafwespen
Cerceris rybyensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Infraorde:Aculeata (Angeldragers)
Superfamilie:Apoidea
Familie
Crabronidae
Latreille, 1802
Philanthus triangulum
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Graafwespen op Wikispecies
Portaal    Biologie

Vrijwel alle soorten die ooit bij de superfamilie Sphecoidea werden ingedeeld, waarvan de status wordt betwijfeld, behoren tegenwoordig tot de Crabronidae. Er zijn meer dan 200 geslachten en meer dan 9000 soorten. Het is zeer aannemelijk dat meerdere groepen uit de eveneens nog nieuwe familie in de toekomst een eigen familie zullen krijgen, vanwege de zeer gespecialiseerde, maar uiteenlopende biologie en levenswijze.


Trivia

  • Het geslacht Zyzzyx behoort tot de Crabronidae en is in woordenboeken, als het is opgenomen, in de regel het allerlaatste woord.
  • Soorten uit het geslacht Oxybelus worden ook wel spieswespen genoemd, omdat ze de prooi eerst verlammen en daarna aan de angel rijgen. Vervolgens vliegen ze met de hulpeloze gespietste prooi naar het nest.

Onderfamilies

  • Astatinae Lepeletier, 1845
  • Bembicinae Latreille, 1802
  • Crabroninae Latreille, 1802
  • Dinetinae W. Fox, 1895
  • Eremiaspheciinae Menke, 1967
  • Mellininae Latreille, 1802
  • Pemphredoninae Dahlbom, 1835
  • Philanthinae Latreille, 1802

Geslachten

(Indicatie van aantallen soorten per geslacht tussen haakjes)


Zie de categorie Crabronidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 06:53:45 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.