NlWiki

Genève (stad)Genève (Frans: Genève; Arpitaans: Geneva; Duits: Genf; Italiaans: Ginevra; Reto-Romaans: Genevra) is na Zürich de grootste stad van Zwitserland en heeft volgens de gemeentelijke website 200.548 inwoners (31-12-2017) en ligt in het Franstalige gedeelte van het land.

Genève
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Vlag van Genève
Wapen van Genève
(Details) (Details)
Situering
Kanton Genève
BFS/OFS/UST-code 6621
Soort gemeente Gemeente
Coördinaten
Algemeen
Oppervlakte 158,6 km²
Inwoners (31-12-2013) 191.557
(1.207 inw./km²)
Hoogte 375 m
Overig
Postcode 1200
Taal Frans
Detailkaart
Portaal    Zwitserland
Luchtfoto van Genève
Cathédrale St. Pierre
Het twaalf meter hoge standbeeld 'Broken Chair' van Daniel Berset, in 2007 opgericht ter ere van de slachtoffers van landmijnen en clusterbommen op de Place des Nations

Genève is ook de naam van het omliggende, meest westelijke kanton van het land.

Inhoud


Demografie

Van de 194.565 inwoners die de stad in 2015 telde, was 43% afkomstig uit het buitenland.


Geografie

De stad ligt aan de westpunt van het Meer van Genève en wordt doorsneden door de rivieren de Rhône, die uit het meer stroomt, en de Arve.

Klimaat

Weergemiddelden voor Genève, Zwitserland
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar
Gemiddeld maximum (°C) 5 6 11 15 20 24 27 26 21 15 9 5 15,2
Gemiddeld minimum (°C) −2 −1 2 5 9 12 14 14 11 7 2 0 6,0
Neerslag (mm) 76 68 70 72 84 92 79 82 100 105 88 90 1.005
Bron: WeerOpReis.com[1]

Geschiedenis

De stad ontstond als nederzetting van het Keltische volk de Allobroges. Na verovering door de Romeinen maakte deze deel uit van de Provincia Romana (Gallia Narbonensis). Nabij Genève hield Julius Caesar de naar het westen oprukkende Helvetiërs tegen.

In de vijfde eeuw, ten tijde van de Grote Volksverhuizing, vestigden de Bourgondiërs zich in de streek. Ze stichtten in de buurt van Genève een staatje dat reeds in 533 ten onder ging en deel werd van het Frankische Rijk. De regio kwam bekend te staan als "Transjuraan Bourgondië". Als gevolg van de verdelingen van het Frankische Rijk in 843 en 855 kwam Genève opeenvolgend in het Frankische Middenrijk en het koninkrijk Lotharingen (als Opper-Bourgondië) te liggen. Het Frankische gezag in het voormalige Middenrijk versplinterde nadat het centrale gezag in beide rijken was ineengestort. Uit twee koninkrijken Hoog- en Neerbourgondië, die in 930 werden verenigd, ontstond het koninkrijk Arelat. Dit werd in 1033 deel van het Heilige Roomse Rijk.

In de 16e eeuw was Genève voor de protestanten wat Rome voor de katholieken is, namelijk het middelpunt van het calvinisme. Genève was toen een zelfstandige republiek.

In 1781 kwamen burgerij en arbeiders aan de macht. waarna een representatief-democratische grondwet werd aangenomen. Een jaar daarna greep het patriciaat met hulp van Bernse en Savoyse troepen opnieuw de macht en gingen vele burgers in ballingschap. Op 15 april 1798 werd Genève door Frankrijk geannexeerd en maakte daar tot 1813 als departement Léman deel van uit. In 1815 sloot Genève zich als kanton bij Zwitserland aan.

In 1875 nam in Genève Marie Brechbühl een bescheiden schooltje, de huidige École Brechbühl, en voerde er al vroeg het gemengd onderwijs in.

Op 10 september 1898 vond in Genève de moord op Elisabeth van Oostenrijk plaats.


Gebeurtenissen


Cultuur

Musea

Enkele musea in Genève zijn:

Bezienswaardigheden

Evenementen


Verkeer en vervoer

Het stadsvervoerbedrijf Transports Publics Genevois exploiteert vijf tramlijnen, zes trolleybuslijnen en meerdere dieselbuslijnen.

De luchthaven van Genève ligt dicht bij de stad en wordt ook bediend vanuit het belangrijkste treinstation van de stad, station Genève-Cornavin.

Zie ook: Trolleybus van Genève

Sport

Servette FC Genève is de professionele voetbalclub van Genève. De club is veelvoudig Zwitsers landskampioen en speelt zijn wedstrijden in het Stade de Genève. Genève was in 2008 speelstad bij het EK voetbal. De wedstrijden werden gespeeld in het Stade de Genève. Eerder al was Genève in 1954 met het Stade des Charmilles speelstad bij het WK voetbal.

Genève is tien keer etappeplaats geweest in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Dit was voor het eerst het geval in 1913. De Italiaan Massimo Ghirotto was in 1990 voorlopig de laatste ritwinnaar in Genève.

Genève was in 1961 en 1971 gastheer van het WK ijshockey.


Internationale organisaties

De stad Genève huisvest veel internationale organisaties, waaronder (enige onderdelen van):


Onderwijs

De stad huisvest ook onderwijs- en onderzoeksinstellingen, zoals:


Stedenbanden


Bekende inwoners van Genève

Geboren

Overleden


Galerij


Externe links

Zie de categorie Geneva van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Genève.

Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 03:27:56 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.