NlWiki

Florida (staat)Florida is een staat van de Verenigde Staten. Florida ligt in het zuidoosten van het land en heeft een subtropisch klimaat. Veel gepensioneerde Amerikanen vestigen zich mede daarom in Florida en de bevolking groeit snel. Sinds 2014 is het de staat met op twee na meeste inwoners, na Californië en Texas.

State of Florida
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Florida Zegel van Florida
(Details)
Map of USA FL.svg
Coördinaten
Algemeen
Oppervlakte 170.451 km²
(17,9% water)
Inwoners 19.057.542
(136,4 inw./km²)
Hoofdstad Tallahassee
Politiek
Gouverneur Ron DeSantis (R)
Overig
Tijdzone −5 / −6
Toegetreden 3 maart 1845
Bijnaam Sunshine State
ISO 3166-2 US-FL
Website myflorida.com
Detailkaart
Kaart van State of Florida
Portaal    Verenigde Staten
Florida, satellietfoto, rode punten zijn brandhaarden

De naam van de staat is afgeleid van de Spaanse naam La Florida (De Bloemrijke), waarbij de klemtoon echter niet op de i maar op de o is komen te liggen. De meest gesproken talen zijn Engels en Spaans.

Inhoud


Geografie

De Florida Panhandle in het westen grenst aan Alabama en Georgia en straalt meer de sfeer van de Zuidelijke Verenigde Staten uit dan de rest van de staat. De bevolking heeft tot twee maal toe aansluiting gezocht bij Alabama. Het westen van de panhandle maakt onderdeel uit van de Gulf Coastal Plain. Langsheen de Apalachee Bay strekken zich de Gulf Coast Flatwoods uit. Op de grens met Georgia strekt zich het Okefenokeemoeras uit. Tussen Jacksonville en Orlando bevinden zich de Uplands. Onder Tampa strekken zich de Southwestern Flatwoods uit die door de Central Ridges worden gescheiden van de Everglades Headwaters ten zuiden van Orlando. In deze streek in centraal-Florida is er veel veeteelt op ranches. Het grootste meer van de staat is Lake Okeechobee. In het zuiden bevindt zich het moerasgebied van de Everglades. Tussen Miami en Key West strekken zich de Florida Keys uit.

Plaatsen

Bekende plaatsen in Florida:

  • de hoofdstad Tallahassee.
  • Jacksonville, de grootste stad van de staat gemeten binnen de gemeentegrenzen.
  • Miami, de grootste stad van de staat (gemeten naar de hele agglomeratie), zeer multicultureel met onder andere de op vijf na grootste stedelijke Joodse populatie ter wereld. Een derde van de bevolking is van Cubaanse afkomst en rond de tien procent is van westerse afkomst.
  • Orlando, bekend om zijn pretparken (onder andere Walt Disney World Resort en Universal Orlando Resort).
  • Daytona Beach, een vakantieplaats die erom bekendstaat populair te zijn voor de (seksuele) uitspattingen van jongeren tijdens hun voorjaarsvakantie (spring break), locatie van de Daytona International Speedway waar jaarlijks de belangrijkste NASCAR race wordt gehouden, ook heeft Daytona Beach enkele stranden waar auto's legaal over het strand mogen rijden.
  • Tampa.

Bezienswaardigheden

De Florida Keys, een groot aantal kleine eilandjes die maar net boven de zeespiegel uitsteken, strekken zich uit van Miami naar het zuidwesten. Kennedy Space Center en het nabijgelegen Cape Canaveral Air Force Station fungeren als lanceerbasis voor NASA, commerciële en militaire ruimtevaart. In de buurt van Orlando ligt het Walt Disney World Resort.


Natuur

In het zuiden vindt men het Everglades National Park, een uitgestrekt natuurgebied. Hier leven de mississippialligator, de spitssnuitkrokodil en de floridapanter.

In de wateren van Florida leeft ook de grootste populatie zeekoeien. Dit komt doordat de wateren over het algemeen warm zijn. De populatie telt meer dan 3000 van deze met uitsterven bedreigde dieren. De Florida Keys zijn de boven water uitstekende delen van een koraalrif. Bij Key Largo bevindt zich sinds 1963 het John Pennekamp Coral Reef State Park, het eerste onderwaterpark van de Verenigde Staten.[1]


Geschiedenis

Florida op een kaart uit 1591

Florida werd op 2 april 1513 door Juan Ponce de León ontdekt. Volgens een legende was hij op zoek naar de Fontein van de Eeuwige Jeugd. Later verkenden andere ontdekkingsreizigers het gebied. Onder anderen waren dat Pánfilo de Narváez – in 1528 – en Hernando de Soto tussen 1539 en 1542.

Daarna hebben nog vele anderen Florida verder verkend. In 1556 stichtte Pedro Menéndez de Avilés St-Augustine, de oudste nog bestaande door Europese kolonisten gestichte permanente vestiging in de VS. Ze bouwden daar ook het Castillo de San Marcos, het oudste stenen fort van de VS.

De Franse verkenning in het gebied begon in 1562, door de hugenoten onder kapitein Jean Ribault, een officier van admiraal Gaspard de Coligny. Ribaults expeditie vertrok vanuit Frankrijk en leidde kortstondig tot de kolonie Frans Florida. Hij verkende de St. Johns Rivier ten noorden van St. Augustine.

In 1607 vestigden de Engelsen zich in Virginia. Daardoor werden de Spanjaarden naar het zuidoosten verdreven. Daarna trokken de Engelsen verder naar het zuiden en ten slotte moesten het de Spanjaarden in 1763 opgeven. De Engelsen verdeelden Florida in Oost- en West-Florida.

In 1783 viel het gebied weer in handen van de Spanjaarden, maar in 1819 werden de Spanjaarden door het Adams-Onísverdrag gedwongen Florida aan de V.S. te geven. Dat kwam doordat Andrew Jackson in 1818 Florida was binnengevallen. Daar was wel verzet tegen in het Amerikaans Congres. Senator John Randolph van Virginia noemde het een land van modder, muskieten, kikkers en alligators. Na de overdracht kwamen er veel blanken in Florida wonen, die problemen kregen met de Indianen. Daardoor begon de Seminolenoorlog die van 1835 tot 1842 duurde. In 1845 werd Florida de 27e staat van de V.S. Het grondgebied van Florida liep oorspronkelijk tot aan de Mississippi maar het westelijke deel werd aan de staten Alabama en Mississippi toegewezen.

Tijdens de burgeroorlog hoorde Florida bij het zuiden. Alleen de Florida Keys bleven in handen van de Noordelijke staten, zo ook de marinebasis in Key West en Fort Jefferson waar een militair hospitaal werd ingericht. Een poging van het Unieleger om de staat te veroveren en de slaven te bevrijden mislukte op 20 februari 1864 toen generaal Joseph Finegan de noordelijken versloeg in de Slag bij Olustee. Daarna bleef de staat tot het einde van de burgeroorlog in handen van de Confederatie.

Opkomst van het toerisme

Aankomst van de eerste trein in Key West in 1912.

Eind negentiende eeuw kwam Henry Flagler in de staat wonen. Hij was samen met zijn compagnon John D. Rockefeller rijk geworden door hun bedrijf Standard Oil. Hij zou persoonlijk een groot stempel op de staat drukken. In St. Augustine bouwde hij het Ponce de Leon Hotel en om de staat beter bereikbaar te maken kocht hij langs de oostkust bestaande spoorwegen op, moderniseerde deze en bouwde zo de Florida East Coast Railway van Jacksonville tot aan Miami. Miami was toen nog een onbeduidend dorp maar Flagler had de visie om een nieuwe Riviera te creëren en bouwde langs de kust hotels. Het dorp zou na verloop van tijd uitgroeien tot een metropool. Uiteindelijk liet hij de spoorlijn doortrekken over bruggen naar de Florida Keys, de zogenaamde Overseas Railroad. Dit laatste stuk spoorlijn werd deels vernietigd in een orkaan in 1935 maar veel van de bruggen zouden later als fundament worden gebruikt voor de Overseas Highway.

Zo werd Florida begin 20e eeuw een welvarende staat. In de jaren 20 ontstond een vastgoedhausse die de Florida land boom zou gaan heten. Ook had de Amerikaanse filmindustrie plannen om naar Florida te verhuizen vanwege het daglicht. Twee orkanen en de crisis van de jaren 30 brachten deze hausse tot een einde en de filmindustrie koos voor het Californische Hollywood. De economie zou hier tot aan de Tweede Wereldoorlog niet meer bovenop komen.

Na de oorlog

Na de oorlog werd de staat een geliefde plek voor gepensioneerden vanwege het aangename klimaat. In 1959 kwam in Cuba Fidel Castro aan de macht, waarna het land communistisch werd. Hierop kwam een grote stroom vluchtelingen op gang waarvan de meesten zich in de omgeving van Miami vestigden. Er zouden later nog meer golven van Cubaanse vluchtelingen volgen waardoor in Miami een grote Cubaanse gemeenschap ontstond.

In 1962 werd, in het kader van de ruimtewedloop met de Sovjet-Unie, het Kennedy Space Center opgericht. Eerst nog met de naam Launch Operations Center. Vanaf hier werd in 1969 de Apollo 11 gelanceerd die de eerste mens op de maan zou zetten. In de jaren zeventig en tachtig werd de Miami Drug War uitgevochten, tussen het Medellínkartel, verschillende kleinere bendes en de Amerikaanse justitie. In 1992 veroorzaakte de orkaan Andrew enorme schade in Florida. Er vielen veel doden en 160.000 mensen raakten dakloos.

Aan het eind van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 waren alle ogen op Florida gericht doordat de uitslag in een aantal counties werd aangevochten. Dit kwam onder andere door onduidelijke stembiljetten en verwarring bij de tellingen. Na meerdere rechtszaken werd George W. Bush als winnaar aangewezen.


Bestuurlijke indeling

Zie Lijst van county's in Florida voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Florida is verdeeld in 67 county's.


Politiek

Het Florida State Capitol. Op de voorgrond het oude gebouw uit 1845 en op de achtergrond het huidige gebouw uit de jaren zeventig.
Zie ook: Lijst van gouverneurs van Florida

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. De gouverneursverkiezing van 2018 werd gewonnen door Ron DeSantis van de Republikeinse Partij. Hij trad in januari 2019 aan als gouverneur van Florida.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Florida (Florida House of Representatives) met 120 leden en de Senaat van Florida (Florida Senate) met 40 leden.

Florida kent uitsluiting van het stemrecht voor het leven bij een strafrechtelijke veroordeling. Deze wet werd ingevoerd in 1868, kort na de afschaffing van de slavernij, om zo veel mogelijk Afro-Amerikanen weg te houden uit het kieslokaal. In de praktijk heeft door deze wet een derde van de zwarte bevolking van de staat geen kiesrecht. Deze regel geldt in nog zes Amerikaanse staten.

Zoals elke staat wordt ook Florida in de Amerikaanse Senaat vertegenwoordigd door twee senatoren. Een van hen komt uit klasse 1, de ander uit klasse 3.


Externe link

Zie de categorie Florida van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 03:30:32 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.