NlWiki

EurytomidaeEurytomidae
Bruchophagus roddi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Superfamilie:Chalcidoidea (Bronswespen)
Familie
Eurytomidae
Walker, 1832
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Eurytomidae op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Eurytomidae zijn een familie binnen de superfamilie Bronswespen (Chalcidoidea).

De groep is blijkbaar polyfyletisch, hoewel de verschillende subfamilies elk monofyletisch kunnen zijn, en in de nabije toekomst tot familiestatus kunnen worden verheven. Zoals momenteel gedefinieerd, worden ongeveer 1420 soorten in 87 geslachten beschreven. In tegenstelling tot de meeste chalcidoïden, zijn de larven van vele fytofaag (voeden zich met stengels, zaden of gallen), terwijl anderen meer typische parasitoïden zijn, hoewel zelfs dan de gastheren meestal worden gevonden in plantenweefsels. Ze worden overal ter wereld in vrijwel alle habitats aangetroffen, en een paar daarvan worden beschouwd als ongedierte. Ze zijn meestal dof en niet metallisch, en zwaar doorprikt, met zeer dikke, kraagachtige pronota, maar geen van deze tekens is uniek binnen de Chalcidoidea, noch lijken ze een natuurlijke groep te definiëren, en de familie is waarschijnlijk verdeeld.


Geslachten


(Indicatie van aantallen soorten per geslacht tussen haakjes)Overige links

Categorieën: Eurytomidae

Bron


Staat van informatie: 24.04.2021 05:54:35 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-by-sa-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Alle afbeeldingen en de meeste ontwerpelementen die daarmee verband houden, zijn verwijderd. Sommige pictogrammen werden vervangen door FontAwesome-Icons. Sommige sjablonen zijn verwijderd (zoals 'artikel heeft uitbreiding nodig') of toegewezen (zoals 'hatnotes'). CSS-klassen zijn verwijderd of geharmoniseerd.
Specifieke Wikipedia-links die niet naar een artikel of categorie leiden (zoals 'Redlinks', 'links naar de bewerkpagina', 'links naar portals') zijn verwijderd. Elke externe link heeft een extra FontAwesome-Icon. Naast enkele kleine wijzigingen in het ontwerp, werden mediacontainer, kaarten, navigatiedozen, gesproken versies en Geo-microformats verwijderd.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.