NlWiki

Eiwit (ei)Eiwit is een heldere vloeistof die in vogeleieren zit. Het is het cytoplasma van het ei. Het bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste proteïnen (vooral ovalbumine) in water. De primaire functies zijn de eierdooier te beschermen en extra voeding te verstrekken voor de groei van het embryonale kuiken; de proteïnen hebben een hoge voedingswaarde. In tegenstelling tot de eidooier bevat het weinig vet.

Eiwit in een plastic bakje

Eiwit wordt vaak in de keuken gebruikt. Veelal wordt het bij het koken gescheiden van de dooier. De naam dankt eiwit aan de kleur die het krijgt als het wordt verhit. Bij gebruik van onverhitte producten met eiwit bestaat de kans op een salmonellabesmetting.

Eiwit kan tot schuim worden geklopt (stijfkloppen). Dan zal al het gereedschap vetvrij moeten zijn. Een beetje citroenzuur, een klein snufje zout of wijnsteen helpt om het eiwit goed stijf te krijgen en het dient dan als basis voor schuimgebak (meringue), schuimpjes, spekjes (marshmellows), negerzoenen en Haagse bluf.

Bron


Staat van informatie: 19.06.2021 03:58:43 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.