NlWiki

DraagtijdDe draagtijd of dracht is de hoeveelheid tijd die een foetus in de baarmoeder doorbrengt (gestatie) vanaf de bevruchting tot aan de geboorte. Van draagtijd wordt meestal gesproken bij zoogdieren, maar ook bij levendbarende vissen kan van draagtijd gesproken worden. Bij planten wordt van de dracht gesproken als zij nectar of stuifmeel leveren.

Van zoogdier tot zoogdier verschilt de draagtijd veel. Zo heeft de Afrikaanse olifant een draagtijd van 18 tot 22 maanden, de spreekwoordelijk lange olifantsdracht. Een walvis heeft een draagtijd van rond een jaar. De draagtijd van een koe is ongeveer gelijk aan die van een mens, negen maanden. De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.


Draagtijd van verschillende zoogdieren

Diersoort Gemiddelde duur
Goudhamster 16 dagen
Muis 18-21 dagen
Chinese dwerghamster 21 dagen
Rat 21-23 dagen
Gerbil 25-26 dagen
Konijn 30-32 dagen
Eekhoorn 5 tot 6 weken
Cavia 65-72 dagen
Kat 58-63 dagen
Hond 63-67 dagen
Leeuw 100 dagen
Varken 115 dagen
Geit 144-155 dagen
Schaap 144-155 dagen
Nijlpaard 7 maanden
Mens 9 maanden
Rund 280 dagen
Paard 336 dagen
Dolfijn 12 maanden
Ezel 12 maanden
Walvis 12 maanden
Giraffe 15 maanden
Olifant 18-22 maanden
Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 05:33:17 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.