NlWiki

BruinwierenDe bruinwieren (Phaeophyceae) zijn algen (wieren). Het zijn meercellige Chromalveolata die zeer groot kunnen worden. Zo wordt Macrocystis langs de Californische kust tot 60 meter lang. De groene kleur van het chlorofyl is verdrongen door het bruine pigment fucoxanthine. Hierdoor varieert hun kleur van bleekbruin tot donkerbruin of zijn ze soms zelfs zwartig. Sommige vertegenwoordigers vertonen kenmerkende drijfblazen.

Bruinwieren
Kleine zee-eik (Fucus spiralis)
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota (Eukaryoten)
Rijk:Chromalveolata
Stam
Phaeophyta
Kjellman, 1891
Synoniemen
  • Phaeophyceae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bruinwieren op Wikispecies
Portaal    Biologie

De meeste soorten zijn marien. Slechts weinig soorten kunnen verdunning door zoet water of warmer water verdragen. Daarom komen er maar weinig soorten voor in de warmere Middellandse Zee. Slechts vijf genera van de 265 zijn zoetwaterbewoners. Een aantal van de beter bekende Bruinwieren markeren de verticale kustzonering. Kombu, wakame, zeespaghetti, kelp, arame, hijiki, zeepalm en blaaswier zijn enkele bekende bruinwieren.


Externe link

Bron


Staat van informatie: 20.06.2021 01:55:07 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.