NlWiki

BikontaDe Bikonta vormen een supergroep van de Eukaryota. Deze is voorgesteld door de Engelse bioloog Thomas Cavalier-Smith, die de eukaryoten verdeelde in Bikonta en Unikonta. Bikonta bevatten een simpelere celkern dan de Unikonta en hebben twee flagella in plaats van een. De onderverdeling van eukaryoten in Bikonta en Unikonta is niet algemeen aanvaard.[1]

Bikonta
Een Radiolarium
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota
Clade
Bikonta
Cavalier-Smith, 2002
Onderliggende clades

Apusozoa
Rhizaria
Excavata
Archaeplastida
Chromalveolata

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bikonta op Wikispecies
Portaal    Biologie

Cladistiek

Behalve twee flagella hebben alle Bikonta gemeen dat ze een fusiegen bezitten dat een enzym codeert dat de aanmaak van zowel thymidylaatsynthase (TS) als dihydrofolaatreductase (DHFR) regelt.[2] In Unikonta worden de twee stoffen door apart gecodeerde enzymen aangemaakt.

Een hypothese is dat alle Opisthokonta (dieren, schimmels en verwante groepen) en Amoebozoa afstammen van de Unikonta, terwijl de Archaeplastida (planten en verwante groepen), Excavata, Rhizaria en Chromalveolata afstammen van de Bikonta (eukaryotisch organismen met twee flagellen) en misschien ook Apusozoa die meestal als incertae sedis worden beschouwd.

De onderlinge verwantschappen tussen Bikonta zijn onduidelijk. Cavalier-Smith brengt de Excavata en Rhizaria in de clade Cabozoa en de Archaeplastida en Chromalveolata in de clade Corticata onder, maar volgens andere opvattingen vormen de Rhizaria en Chromalveolata samen een clade.[3]

Onderstaand cladogram toont de positie van de clade (eventueel supergroep) van de Bikonta, van de zustergroepen van de afstammende supergroepen, zoals samengevat door Holt & Iudica.[4]

Fylogenetische stamboom van het leven
Domeinen, supergroepen en rijken
 • Bron


  Staat van informatie: 20.05.2021 02:47:29 CEST

  Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

  Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

  Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
  Zie ook: Afdruk & Privacy policy.