NlWiki

ArchaeplastidaDe Archaeplastida of Primoplantae vormen een van de vijf taxonomische supergroepen binnen de eukaryoten, organismen die onder andere worden gekenmerkt door een celkern. De groep Archaeplastida omvat de roodwieren (Rhodophyta) en de Viridiplantae met de Streptobionta, de groenwieren en Embryophyta (landplanten). Deze supergroep als geheel worden soms opgevat als de groep van de planten, maar deze term wordt ook wel op een lager niveau gebruikt zoals de landplanten, dus zonder de verschillende algengroepen.[1]

Archaeplastida
Fossiel voorkomen: Mesoproterozoïcum - heden
Bowenia serrulata
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota
Clade:Bikonta
Clade
Archaeplastida
Adl et al., 2005
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Archaeplastida op Wikispecies
Portaal    Biologie
 • Archaeplastida bezitten plastiden die voor fotosynthese zorgen en bladgroen (chlorofyl) dat ze een groene kleur geeft. De plastiden worden verondersteld afkomstig te zijn van een endosymbiose met een blauwalg. Ze zijn in bepaalde groepen Archaeplastida gereduceerd of (secundair) weer verloren gegaan. De meeste Archaeplastida bezitten celwanden gemaakt van cellulose. De cristae van de mitochondriën zijn vlak. Archaeplastida gebruiken het koolhydraat zetmeel om energie op te slaan.


  Indeling

  De Archaeplastida kan worden onderverdeeld in twee rijken: de Rhodophytae en de Viridiplantae. Onderstaand cladogram toont de plaats van de dochtergroepen: de rijken.[2]

    benoemde clade  (een monofyletische groep)
  een niet-monofyletische groep

  Bovenstaand schema is sterk vereenvoudigd. In een vollediger schema worden de niet-monofyletische groep uitgesplitst, waardoor het schema minder overzichtelijk wordt.

  Bron


  Staat van informatie: 20.05.2021 02:49:06 CEST

  Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

  Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

  Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
  Zie ook: Afdruk & Privacy policy.