NlWiki

ApoideaApoidea is een superfamilie uit de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera) waartoe alle bijen en graafwespen, langsteelgraafwespen en kakkerlakkendoders behoren. Alle andere wespen, zoals de veel bekendere plooivleugelwespen en de sluipwespen, behoren tot andere superfamilies. De verschillende bijenfamilies worden wel als aparte groep gezien zonder rang (Apiformes of Anthophila), omdat ze duidelijk van de vier families van graafwespen (Spheciformes) afwijken. Niet alleen de bouw van bijvoorbeeld de monddelen is wezenlijk anders, een ander belangrijk verschil met vrijwel alle wespen, ook die uit andere superfamilies, is dat bijenlarven gevoerd worden met plantaardig voedsel. Omdat de graafwespen en de bijen dusdanig veel overeenkomsten vertonen dat ze niet tot twee verschillende superfamilies kunnen worden gerekend, wordt de indeling veel gebruikt.

Apoidea
Osmia ribifloris
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Superfamilie
Apoidea
Latreille, 1802
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Apoidea op Wikispecies
Portaal    Biologie

Toch is de tweedeling niet geheel onomstreden; alle moderne bijen (Apiformes of Anthophila) zijn ontstaan uit een familie van graafwespen (Spheciformes). De twee groepen kunnen dus eigenlijk niet naast elkaar worden ingedeeld, omdat de ene groep afstamt van de andere groep (parafyletisch).


Taxonomie


Externe link


noten

  • Michener, C.D. (2000) The Bees of the World. Johns Hopkins University Press; Baltimore, MD. (ook 2004)
Zie de categorie Apoidea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bron


Staat van informatie: 19.05.2021 08:57:12 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.