NlWiki

Apis nigrocinctaApis nigrocincta is een vliesvleugelig insect uit de familie bijen en hommels (Apidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1861 door Smith.[1]

Apis nigrocincta
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Apidae (Bijen en hommels)
Onderfamilie:Apinae
Geslachtengroep:Apini
Geslacht:Apis (Honingbijen)
Soort
Apis nigrocincta
Smith, 1861
Verspreidingsgebied van Apis nigrocincta
Apis nigrocincta op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

De honingbij komt voornamelijk voor op het Filipijnse eiland Mindanao en op de Indonesische Sangihe-eilanden en op Celebes.

De soort bouwt nesten in holtes, zoals de nauw verwante Aziatische honingbij (Apis Cerana) . In feite zijn er weinig belangrijke verschillen tussen de twee soorten: de genitaliën van de respectievelijke darren zijn bijvoorbeeld identiek. Er zijn echter kleine morfologische verschillen, genetische polymorfisme in het mitochondriaal DNA en in het gedrag.

In de gebieden waar de A. Cerana en A. nigrocincta samen leven, kunnen zij het best worden onderscheiden door hun kleur en grootte: A. cerana is donkerder en kleiner, terwijl de A. nigrocincta meestal groter is en heeft een geelachtige clypeus (het onderste gedeelte van het gezicht). De betrouwbaarste manier van onderscheiding is dat met behulp van morfometrie. Dit wordt ook gebruikt voor het identificeren van morfologische verschillen van de populaties in beide soorten.

De bouw van de kolonies is ook verschillend: De opening van de darrencel van de A. cerana is bedekt met was, waaronder zich een conisch cocon met een centraal gat of porie bevindt. De darrencel van de A. nigrocincta heeft een smalle opening, zonder hard was deksel en centraal gat of porie. Bovendien creëren de moeren van de A. nigrocincta over het algemeen kolonies met grotere aantallen darren dan de moeren van A. Cerana.

Een ander opvallend gedragsverschil tussen beiden soorten is de tijd van de dag waarop ze het liefst stuifmeel verzamelen.

De A. nigrocincta is gevoelig voor de varroamijt-soort Varroa underwoodi. Net als de Aziatische honingbij Apis cerana nuluensis, die is ook gevoelig voor dezelfde soort mijt.

Bron


Staat van informatie: 20.05.2021 08:55:34 CEST

Bron: Wikipedia (Auteurs [Geschiedenis])    Licentie van de tekst: CC-BY-SA-3.0. Auteurs en licenties van de afzonderlijke afbeeldingen en media zijn te vinden in het bijschrift of kunnen worden getoond door op de afbeelding te klikken.

Veranderingen: Ontwerp-elementen werden herschreven. Wikipedia-specifieke links (zoals "Redlink", "Edit-Links"), kaarten, navigatievakken werden verwijderd. Ook enkele sjablonen. Pictogrammen zijn vervangen door andere pictogrammen of verwijderd. Externe links hebben een extra icoon gekregen.

Belangrijke opmerking Aangezien de gegeven inhoud op het gegeven moment automatisch van Wikipedia werd overgenomen, was en is een handmatige controle niet mogelijk. Daarom geeft nlwiki.org geen garantie voor de juistheid en actualiteit van de inhoud. Mochten er intussen onjuistheden in de gegevens voorkomen of fouten in de weergave zijn gemaakt, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen: E-mail.
Zie ook: Afdruk & Privacy policy.